Wednesday, August 26, 2009

السلام عليكم

BeRmiNat berbaKti PadA aNAk BAngSa??

KErja KosONG…

MemERLUkaN sEOrAnG Guru YaNg KoMited..

Akasia,Nilai akan membuka PASTI bermula 2010…
…dan…masih lagi mencari gerangan mereka yang berminat menjadi GURU PASTI sepenuh masa..

Maklumat lanjut hubungi hotline 019 5585160

Friday, August 14, 2009

muamalat


Terkoncoh2 aku ke kelas…alamak lewat hari nie..kelas start kul 8 pagi..nie kul 8 baru aku nak keluar rumah…huh!...cepat2…xsempat nak nek bas..terpakse nek kete..


Sue!...lecturer dah masuk?..entahlah..tadi blum lagi..sue baru balik dari toilet…jalanku semakin pantas menuju ke kelas..semput aku dibuatnya..alhamdulillah..lecturer x masuk lagi…


Baru je beberapa saat aku duduk. Lecturer pon masuk…”baiklah, hari nie kite nak wat discussion..bincangkan dalam kumpulan anda mengenai system ekonomi capitalisme, socialisme, dan Islamic..(CSI)….huh..muke surat brape nie..owh yang nie…buku depan tajuk muamalat tapi dalamnya tulis bahasa inggeris..best gak perbincangan nie…


Saye amek tajuk capitalisme…sape nak huraikan socialisme dan Islamic…masing2 ambil bahagian..terselit satu2 nya kaum adam dalam group..ape lagi..kamu jadi moderator lah ea…ok start bincang..


Saye start dulu lah ea..secara basicnye capitalisme nie, kesannya akan menjadikan yang kaya semakin kaya dan yang miskin semakin miskin…manakala socialisme nie pula akan memberikan keuntungan yang sama rata walaupun ada dikalangan mereka yang berusaha kuat dan ada juga yang hanya sedikit sahaja usahanya..jadi kat sini kedua2 sistem nie unfair lah kan?....owh…abes tue islam nie pula macam mane?..dalam islam kite x amek kedua2 sistem nie..islam itu adil..sape yang usaha lebih akan dapat apa yang diusahakan..dan dalam masa yang sama islam mewajibkan umatnya membayar zakat..zakat perlu diberikan pada yang hak..orang fakir,mualaf, musafir, yang sedang menuntut ilmu…kalau awak, pilih yang mana?...aku, mestilah kapitalis..sape yang berusaha dialah yang dapat lebih..huh! ternyata mereka masih lagi tidak faham..aku juga cetek ilmu tentang ekonomi nie..camane aku nak terang kan ea..awak pula?...saye lebih nampak socialism…kenapa?...tengok dia macam adil..government yang uruskan sume…adoiii!..nie sorang lagi..dah berbuih aku citer tadi..xkan xpaham2…


Ok..group mane lagi nak bentang….dah banyak group bentang…nak bangun ke x nie… aku mulakan bicara…erm…saya Cuma nak tambah cket, secara basicnya kita spatutnya sedia maklum kapitalisme dan sosialisme nie adalah satu system yang dibuat, direka oleh manusia sendiri..kalau nak dibandingkan dengan islam..hukum dan sisitem nya di buat oleh tuhan pencipta kita..Allah..yang menjadikan kita..Dia lebih memahami ftrah dan keperluan kita…erm…aku huraikan semula apa yang aku ceritakan mase discuss dalam group tadi…


I have a question..how about if the muslim still don`t want to pay zakat?..how can we overcome it?..baiklah…this problem does not impossible..kita berbalik pada sirah zaman khalifah Abu Bakar As Siddiq dan Umar al Khatab…bagaimana beliau memerangi pekara ini..how they overcome it?..mungkinkah dengan cara memulaukan mereka..sejarah silam memberi tauladan pada kita…terjawab x soalan awak tadi?...ok2..tq..another question..how about the payment of zakat does not distribute properly?.the problem is about the person who incharge the zakat..itu perlulah tindakan dari pihak pemimpin..pihak yang berkuasa..pemilihan `amil di buat macamana..mestilah ikut syarat2 nya…situasi sekarang nie pun rasuah masih berleluasa..kita x bleh nak bt ape kalo pemimpin x tegas dalam hal nie..huh..dia tersenyum…ok..tq…any question?...suara satu kelas bising..xpe2 duduk2..kedengaran di hujung sana..aku duduk…alhamdulillah Allah bagi ilham untuk aku jawab soalannya..aku sendiri xtau banyak tentang ekonomi islam nie..baru sedar betapa jahilnya diri…


Baru berapa saat je nak panas punggung member sebelah bersuara…abes tue kan camane org AS blh kuasai ekonomi dunia?...diorang boleh kaya?..agak2 ade x rakyat dorang yang miskin papa kedana mcam kat cini ek?...adoii..bertubi2 dia tanye..aku nak jawab ape nie…bdak nie tadi sokong kapitalis..mase aku terangkan ms discussion group tadi dia macam x setuju gn aku…nie peluang baik nie..nampak gaye dia sendiri nak tau keadaan sebenar dan mula menerima kata2 aku…aku mesti bagi dia jawapan yang terbaik..tapi..aku x dapat jawab dengan baik..aku sendiri xtau..ape yg lecturer terangkan dorang nie skang gune system capitalism…bagi aku nie fitrah manusia..kaya raya mane pon seseorang tue pasti ada terdetik kat hati dia untuk dermakan harta dia untuk kebajikan..dorang memang xdwajibkan zakat…tapi derma menderma nie memang naluri manusia..cuba bayangkan kalau seseorang tue memang dah kaya dah..apa yang dia nak sume dah dapat…bahkan generasi dia pon confirm bleh idop senang..bende nie fitrah..dorang sendiri sedar nanti dorang akan mati juga….amek contoh jutawan dunia macam bill gates..nie aku dapat dari majalah solusi..ko try lah baca..kebetulan aku baru je baca bab nie…


Jutawan Gila atau kita yang mabuk?...input yang best..boleh lah nak kaitkan dengan soalan tadi..nie untuk perkongsian kita bersama..ruangan nie ditulis oleh Ustaz Zaharuddin Abd Rahman.


Firstly..we talk about Bill Gates..as we know he is the one of the millionare..Jun 2008, waktu tue umur dia 52 tahun, dia buat pengumuman berikan hartanya sebanyak US$58 billion untuk kebajikan..dia tulis nie dalam surat wasiatnya…apa yang mengangumkan adalah kata2 nya “ We want to give it back to society in the way that it will have the most positive impact, I want to make a positive contribution to the world”

Then, we proceed about Warren Buffet..Pada Jun 2006, umurnya 75, menderma kepada yaysan gates untuk tujuan yang sama. Jumlah yang didermakan adalah sebanyak US$44 billion. Bukan sedikit tetapi mencecah berbillion dollar..bukan itu sahaja Warren Buffet juga mahukan wang yang didermakan itu digunakan pada tahun itu juga, dia tidak mahu ditangguhkan lagi…berikut adalah kata2 nya


“while owning property and making money is important, it is not as important as people”


“the biggest thing with most people is money , but with me is not. I want to give it up and do somethimg more more for others’


“we can all do something by leaving money to charity when we die, but why don`t we do something while we are still living?”


Erm.. kite sendiri boleh menilai kan?...mengkin ada yang berpendapat…mereka dah kaya, so memang xde masalah…cuba kita tengok dari perspektif islam…xterfikirkah kita untuk berusaha menjadi jutawan?...pernah terdengar dulu satu ceramah yang membbicarakan tentang zuhud..apakah pandangan kita tentang zuhud?...adakah dengan berpakaian koyak rabak..selipar yang hamper putus?..itukah zuhud yang diajar islam?...jawapannnya tentulah TIDAK!....orang yang zuhud adalah orang yang menguasai harta dunia ditangannya dan tidak sesekali kekayaan dunia itu tertaut pada hatinya…pernah x dengar satu cerita apabila seseorang hamba Allah yang hendak dimasukkan ke dalam syurga, lalu dia menolaknya…dia memberi laluan kepada ustaz yang pernah mengajarnya tentang islam lalu dia mahu ustaz itu terlebih dahulu masuk ke syurga, datang kepada ustaz itu pula, juga menolaknya dan memberi laluan kepada orang kaya yang telah membelanjakan hartanya untuk mendirikan tempat untuk dia menyampaikan islam, masuk ke syurga terlebih dahulu..ambillah pengajaran daripada tauladan disini..


Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 262 ( Orang2 yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut2 pemberiannya dan dengan tidak menyakiti perasaan si penerima, mereka peroleh pahala disisi tuhan mereka. Tidak ada kekhuatiran kepada mereka dan tidak pula mereka bersedih hati)..


lagi dalam surah as-Soff ayat 10-11 (wahai orang2 beriman! Mahukah Aku tunjukkan kepada kamu satu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu datipada azab yang pedih iaitu kamu beriman kepada Allah dan rasulnya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu, itulah yang lebih baik kamu jika kamu mengetahui)