Saturday, July 31, 2010

DATE madrasah RAMADHAN

Jom Pakat ready nak wat lebih byk DATE dgn DIA menuju madrasah ramadhan..surat2 cinta DIA kita habiskan bace en faham.. Ready paling kurang 5 minit awal b4 DATE ngan DIA..pastu..selalulah ingat DIA..sampai tidur pun xlena..boleh bangun plak tue tgah malam wat DATE lagi..xckup 5 kali sehari..tambah lagi DATE berkali kali..semakin hari semakin hilang jemu..JOM!..sape x join rugi la dy..

Tuesday, July 27, 2010

BERUSAHA - BERJAYA


BERSAMA-SAMA KITA MEMBINA
MASA DEPAN YANG LEBIHGEMILANG
KITA TANAMKAN TEKADDI HATI
BERUSAHA MENUJU WAWASAN
RAJIN BEKERJA TERUS BERUSAHA
BAGAI HIDUP SELAMA-LAMANYA
BERAMAL IBADAH KEPADA ALLAH
BAGAI ESOK SUDAH TIADA LAGI
BERSAMA INI KITA SEMAI CITA
BERSAMA-SAMA KITA MENGEJARNYA
DAN BERSAMA-SAMA KITAPUN BERDOA
AGAR SEMUA USAHA KITA DIBERKATI
HINDARKAN KEMALASAN
JAUHILAH RASA RENDAH DIRI
POHON TAKKAN BERBUAH
JIKA TAK DIBAJAI
BEGITULAH HIDUP KITA
PERLU BEKERJA DAN BERUSAHA
BULAT TAKKAN BERGOLEK
PIPIH TAK DATANG MELAYANG
LIRIK: KHAZANAH PUISIITO LARA (TELAGA BIRU PUBLISHING SDN. BHD.)
LAGU: ISMAN NADIM (TELAGABIRU PUBLISHING SDN. BHD.)

Sunday, July 18, 2010

Siapa Spain Yang Kau Puja?



Aku sangat sedih hari ini. Truly, i am.
Aku melihat betapa jauhnya perjalanan dakwah ini kerana masih lagi kita terus-terusan dibelenggu duniawi. Aku merasai bebanannya dan aku harap kamu juga begitu. Aku tahu aku juga belum bersih dari kotoran jahiliyah, dan aku tahu kamu juga begitu. Kita serupa. Tak ada bedanya. Aku sekadar ingin melakarkan apa yang aku rasa kerana sudah tidak tertahan lagi di dada ini.
Semalam ada perlawanan bola antara Spain dengan German. Wah, hebat betul sokongan dari kalangan kenalan-kenalanku. Sejak sebelum aku tidur, malam semalam, facebook sudah dibanjiri status-status yang menampilkan sokongan besar pada dua negara ini. Fine, nak buat macam mana, tak apa lah. Sekali sekala, tak ada salahnya bukan? Sokong-sokong bola, bangun awal- awal pagi untuk tonton bola bersama keluarga… itulah pandanganku terhadap rakan-rakan yang minat bola.
Tapi yang berlawan semalam adalah Spain dan German.
Dan pagi tadi, aku melihat, ramai yang gembira betul dengan kemenangan Spain, tak kurang juga yang bersedih dengan kekalahan German. Aku melihat sokongan yang padu diberikan kepada Spain. SPAIN YANG SUATU KETIKA DULU MERAMPAS BUMI FILIPINA DARI UMAT ISLAM DALAM PEPERANGAN YANG SANGAT LAMA!
LUPAKAH KALIAN?
Aku berasa sedih sekali. Aku tahu, alaaa…ni just game bola aje. Rilek la weii… Bukan sokong betul-betul pun. Bukan sedih betul-betul pun…
Aku tak peduli. Tetap juga bagiku, perkara ini perkara besar. Ini soal apa yang occupy minda kebanyakan kita hari ini. Bahkan dari kalangan orang-orang yang sudah mendapat tarbiyyah pun, aku lihat beriya-riya sekali. Jangan sampai kita sekular. Berkobar-kobar semangat dan jati diri di program-program, menangis dengan video-video pembunuhan kejam dan layanan buruk terhadap umat Islam, tapi tiba saat lawan bola, kita sama saja dengan orang-orang lain. Tak ada beza. Seolah-olah tidak pernah ditarbiyyah. Seolah-olah tidak pernah mendendami musuh-musuh ini! Padahal mereka terus-terusan mendendami kita.
Aku tak peduli kalau orang nak kata aku ekstreme. Aku mungkin tak faham perasaan minat bola. Tapi ada org pernah minat music-music barat dan pernah minat Jay Z dan Linkin Park. Orang tu pernah hafal-hafal lagu semua. Tapi hari ini alhamdulillah, orang tu boleh benci sebencinya, kerana dia sudah tak mampu lagi menahan untuk menangis tiap kali lihat keadaan umat yang dibelenggu kegagalan dan dalam masa yang sama dia pula menambahkan lagi kegagalan umat.
Aku teringat kisah bagaimana Tentera France dulu nak merampas Andalusia. Tidakkah kalian ingat? Bagaimana mereka menghantar perisik untuk melihat keadaan pemuda Islam di Andalusia. Kali pertama dan kedua perisik itu turun ke sempadan, mereka bertemu pemuda yang menangis kerana tidak dibenarkan oleh ibunya untuk menyertai batalion jihad tentera Islam kerana dia belum habis menghafaz Al Quran. Lalu perisik tentera France terkocoh-kocoh pulang kerana tau tak mungkin ada peluang untuk menguasai bumi Islam Andalusia saat itu kerana pemuda-pemudanya masih berhatikan Al Quran. Beberapa tahun kemudian, selepas sampah imperialism dilonggok ke tengah-tengah masyarakat Islam Andalusia, perisik France turun lagi dan kali ini bertemu pemuda yang bersedih hati kerana tak dapat membeli seorang lagi hamba wanita.
Terus, perisik itu pulang dan tentera France berangkat dengan penuh semangat dan akhirnya Andalusia dirampas seluruhnya dengan begitu mudah! Kerana apa? Kerana pemudanya sudah berhatikan wanita.
Bagaimana pula kita? Adakah kita sudah berhatikan bola? Mahukah antum melihat kita mengulangi sejarah Filipina?
Tahukah kalian, 16 March 1521, tentera Sepanyol memulakan ekspedisi mengkoloni bumi Islam Filipina melalui jajahan Ferdinand de Magellans. Ketika itu, majoriti penduduk Filipina, rata-ratanya adalah MUSLIM. Tentera SEPANYOL mengkoloni wilayah utara Filipina dengan mudah sekali. Lalu penduduk wilayah utara dikristiankan dan diserap masuk ke dalam anggota tentera dan diseru-seru supaya meneruskan misi yang kononnya suci.
Namun begitu, tentera sepanyol mendapat tentangan yang sangat dahsyat dari wilayah Selatan. Tentera kafir ini terpaksa bertempur dengan para jundullah kilometer demi kilometer untuk sampai ke Mindanao-Sulu dan akhirnya Kesultanan Sulu jatuh ke tangan Sepanyol pada tahun 1876. Beerti Sepanyol suatu ketika dahulu terpaksa ambil masa selama 375 TAHUN untuk mengalahkan kamu muslimin Filipina!
Dan selama peperangan itu, bukan sedikit lah muslimin yang dibunuh kerana mempertahankan tanah air mereka kerana mereka sedar MEREKA ADALAH KHALIFAH!
Saat kolonialisme itu jugalah Sepanyol memulakan sistem sekular pecah dan perintah di Filipina, mission-sacre ke atas orang Islam dan ejekan-ejekan buruk diterapkan terhadap orang Islam. Tahukah kalian orang Islam digelar dengan panggilan “MORO” yang bermaksud orang buta huruf, tak bertuhan, jahat, dan pembunuh. Dan gelaran ini lekat SAMPAI HARI INI! Dendam, pembunuhan dan pertelingkahan masih lagi berlaku antara kristian dan muslim di Filipina hari ini…semuanya, semuanya, semuanya adalah kerana kolonisasi SEPANYOL di bumi Fillipina suatu ketika dahulu.
Wahai saudaraku, aku tidak minta kalian untuk bergadai seluruh hartamu, atau membunuh dirimu, atau menggadai maruahmu. Pintaku cuma satu, ayuhlah bersama-sama, kita bangkit kembali. Jangan terlalaikan dengan buai dunia.
Kita tidak mungkin jadi sempurna. Kita pasti ada kelemahan. Tapi jangan sampai kelemahan kita melemahkan Islam yang sebenarnya cukup sempurna.
Allahul musta’an.
Aiyuhal ikhwah, jaahidu fillah haqqa jihadih!
Tapakkanlah kaki di jalan Ilahi
Jangan ragu lagia janji surganya pasti
Kobarkanlah api peperangan suci
Yakin kemenangan janjikan bidadari
Bangkitlah segera wahai pemuda
Jangan terlalaikan oleh buai dunia
Di sana ada negeri Islam terluka
Sadarkan jiwamu untuk membela
Siapkan diri, rangkul senjata
Panjatkan do?a untuk citakan surga
Pekikkan takbir sampai nafas terakhir
Kejayaan di tangan kita
Satu? hati? bebaskan Palestina
Hancurkan yahudi penjajah
Tegap? maju? dan songsonglah surga
Tak kan pernah gentar
Sampai Al-Quds merdeka
Hahahahahahahahahah aa
Hahahahahahahahahah aa
Aha hahaha Ahahahahaha
Aha hahaha hahahahaha
Satu? hati? bebaskan Palestina
Hancurkan yahudi penjajah
Tegap? maju? dan songsonglah surga
Tak kan pernah gentar
Sampai Al-Quds merdeka
Bangkitlah segera wahai pemuda
Jangan terlalaikan oleh buai dunia
Di sana ada negeri Islam terluka
Sadarkan jiwamu untuk membela
Siapkan diri, rangkul senjata
Panjatkan do?a untuk citakan surga
Pekikkan takbir sampai nafas terakhir
Kejayaan di tangan kita
Satu? hati? bebaskan Palestina
Hancurkan yahudi penjajah
Tegap? maju? dan songsonglah surga
Tak kan pernah gentar
Sampai Al-Quds merdeka
Satu? hati? bebaskan Palestina
Hancurkan yahudi penjajah
Tegap? maju? dan songsonglah surga
Tak kan pernah gentar
Sampai Al-Quds merdeka
Tak kan pernah gentar
Sampai Al-Quds merdeka
Cita Pemuda-Shoutul Harakah.


we=autotraphs..???

be an "autotraphs" as well as the primary producer, do not depend on others, Instead, obtain "energy" from the "Sun and carbon dioxide from the atmosphere", and from these materials we build the large "molecules" that need to survive.

apekah maksud tersirat ini??

we pray (in al-mathurat).." ..Kami mohon ya Allah kecukupan yang tidak sampai kami terpaksa meminta jasa orang lain. Berikanlah kami ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri. Kembangkanlah lembayung rahmatMU kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami..."

Tuesday, July 13, 2010

Sembah Kaabah?



Menjawab persoalan saya..yang sepatutnye saye tujukan ke blog encik voltox nie…cam bese laa.. ”you ask..you suffer”..hehehe..ayat famous mase amek subjek biostatistic..
Nie saye jumpe dalam buku 20 pilihan lazim tentang ISLAM (Dr. Zakir Abdul Karim Naek)
Memandangkan orang islam mengharamkan menyembah berhala, mengapakah orang islam menyembah dan tunduk kepada kaabah?…nie soalan yang biase kite dengar kan?
Jawapan nye.. kaabah adalah kiblat, iaitu arah yang dihadap apabila orang islam menunaikan solat. Penting untk dinyatakan, sungguhpun orang islam menghadap kaabah semasa solat, mereka tidak menyembah kaabah. Orang islam menyembah dan tunduk hanya kepada Allah (SWT)
“sungguh kami(sering) melihat mukamu menengadah ke langit, maka sungguh Kami akan memalingkan kamu ke kiblat yang kamu sukai. Palingkanlah mukamu ke arah masjidil-haram. Dan dimana saja kamu berada, palingkanlah mukamu ke arahnya” (al-Baqarah 2:144)
- Islam menganjurkan perpaduan
- Kaabah terletak di tengah peta dunia
- Tawaf mengelilingi kaabah menandakan satu tuhan

Thursday, July 8, 2010

mulia aku hanya kerana ISLAM


Alhamdulillah..akhirnya diberi jua kesempatan untuk menyiapkan entry ini walaupun dalam kesibukan untuk menyiapkan thesisku..maaf pada sahabat2 yang menanti-nanti..
3)Yvonne Ridley –terpesona dengan al-Quran
Yvonne Ridley adalah wartawan british yang lantang menghentam Islam menerusi hak kebebasan wanita. Beliau memasuki Afghanistan secara haram dengan memakai burka selepas permohon visanya ditolak beberapa kali. Beliau menjadi masyhur setelah diculik pihak Taliban kerana menegsyakinya seorang perisik. Salah seorang anggota Taliban yang menahannya menyuruh beliau memeluk islam tetapi beliau enggan. Sebaliknya Yvonne berjanji akan membaca al-Quran setelah dia dibebaskan. Beliau bersikap kurang ajar kepada orang yang menahannya termasuklah meludah ke muka mereka.n
Walaupun begitu Taliban melayannya dengan baik dan menjaga kehormatannya sebagai seorang perempuan. Sehinggakan beliau diberi kunci bilik tahanan supaya boleh menguncinya dari dalam. Setelah dibebaskan beliau menunaikan janjinya untuk membaca al-Quran oleh kerana kagum dengan sikap puak Taliban yang melayannya dengan baik. Terpesona dengan al-Quran sebagai satu-satunya kitab yang mengangkat status wanita, Yvonne memeluk islam pada 2002 dan menjadi seorang pengkritik yang disegani.
4) Daniel Streich-tidak lagi anti islam
Daniel Streich adalah bekas ahli Swiss People`s Parti (SVP) di Switzerland dan seorang tokoh politik yang terkenal. Kemasyhuran beliau memuncak apabila mula bergiat menentang islam termasuk melancarkan kempen mengharamkan pembinaan menara masjid di seluruh Switzerland. Daniel Streich juga giat menyemarakkan sentiment anti islam di Switzerland. Kempen tersebut meneybabkan beliau diberi penghormatan dengan ditawarkan jawatan tinggi dalam tentera Swiss.
Beliau membeli banyak buku berkaitan islam termasuk al-Quran untuk mencari fakta yang boleh digunakan untuk menghentam Islam. Beliau kemudiannya mendapat hidayah dan memeluk islam pada bulan November 2009
5) A R Rahman tidak melengahkan solat
A R Rahman adalah seorang pengubah lagu terkenal dalam industry perfileman di india. Beliau telah memenangi dua Grammy Award dan dua Academy Award. A R Rahman juga tersenarai sebagai salah satu daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time.
Pada usia 23 tahun, beliau telah memeluk islam dan menukar namanya daripada Dileep kumar kepada AR Rahman. AR Rahman bukan sahaja terkenal sebagai pengubah lagu, beliau juga sangat disegani sebagai seorang yang menjag waktu solatnya. Walaupun diasak dengan kesibukan industry hiburan, beliau akan mengerjakan solat sebaik masuk waktu tanpa berlengah walaupun sedang bekerja dan tidak kira di mana beliau berada.
6)Litvinenko- Ejen perisikan Rusia mati dalam Islam
Alexender Valterovich Litvinenko adalah pegawai tinggi dalam Badan Perisikan Ketenteraan Rusia (FSB) dan mempunyai hubungan peribadi dengan Presiden Vladmir Putin. Beliau dipecat daripada jawatannya apabila mendedahkan gejala rasuah dalam agensi perisikan tersebut.
Pada November 1998 Litvenenko menuduh orang atasannya mengarahkan pembunuhan ahli perniagaan Rusia, Oligarch Boris Berezovsky. Litvenenko kemudian ditahan atas tuduhan melangkaui pegawai atasannya pada 1999. Percubaan untuk menyeret Litvenenko ke penjara gagal sebanyak 2 kali apabila beliau didapati tidak bersalah oleh mahkamah. Litvenenko melarikan diri ke UK sebelum percubaan ke tiga dilakukan.
Semasa di London beliau menulis dua buku berkaitan kekejaman Agensi Perisikan Russia dan beliau juga menuduh Vladmir Putin megarahkan pembunuhan Anna Politkovskaya, seorang wartawan yang terlibat dalam pendedahan kegiatan agensi itu yang menjadi pembunuh upahan Presiden Russia.
Pada masa yyang sama, beliau merasa tidak berpuas hati dengan agama yang dianutinya iaitu kristian Ortodok. Beliau kemudian memeluk Islam pada November 2006. Mengikut bapanya, Litvenenko menyatakan hasratnya untuk memeluk islam sebelum November 2006.
Bagaimanapun, Litvenenko mati selepas 10 hari memeluk islam. Beliau telah diracun oleh ejen KGB dengan bahan radio aktif yang dikenali sebagai Polonium 210. Kesimpulan daripada siasatan kematian beliau adalah kerana permohonan kerajaan Rusia untuk membawanya pulang gagal.
7) Min Keller- Mualaf bertaraf ulama
Mulanya, Nu Ha Min Keller adalah warga Amerika Syarikat beragama Kristian dan memeluk agama islam setelah beliau mengkaji dan mendalami Islam. Sebelum memeluk islam beliau sentiasa dalam pencarian untuk memilih agama ketuhanan yang benar.
Setelah memeluk agama islam, Min Keller menjadi penterjemah buku-buku islam dan pakar dalam bidang perundangan islam. Terjemahan kitab Umdat al-Salik sebuah kitab syriah pegangan mazhab Syafiie dalam bidang Syariah boleh dianggap paling masyhur. Reliance of the Traveller adalah kitab perundangan islam dalam bahasa Eropah yang pertama menerima pengiktirafan dari university Al-Azhar.
8) Dr Hafmann- diplomat berjiwa Islam
Murad Wilfred Hofmann dilahrkan sebagai seorang Katolik dan memeluk Islam pada 1980. Beliau adalah seorang yang berprofil tinggi dalam kerajaan Jerman. Kemasukannya dalam agama islam menimbulkan kontroversi memandangkan jawatan yang disandang tidak seiirng dalam doktrin kristian.
Dr Hofman bertugas sebagai seorang pegawai tinggi di Perkhidmatan Luar Jerman pada 1961 sehingga 1994. Mula bertugas sebagai pakar dalam pertahanan nulkear dan selepas itu menjadi pengarah informasi NATO di Brazil. Antara jawatan anatarabangsa yang disandangnya adalah duta Jerman di Algeria dan MAghribi. Beliau sekarang menjadi penaung Pusat Islam di Jerman.
9) Sharifuddin- budak ajaib Afrika
Lahir di Arusha Tanzania kepada keluarga Katolik yang berbahasa Swahii, Sharifuddin telah menunjukkan ketokohannya semenjak bayi berusia dua bulan. Sharifuddin enggan disusui oleh ibunya. Lebih menakjubkan pada usia 4 bulan, beliau boleh membaca ayat al-Quran.
Dilaorkan perkataan pertama yang keluar dari mulutnya adalah, “Kamu semua bertaubatlah semoga diterima oleh tuhan” dalam bahasa Arab. Ibu bapanya yang risaudan menganggap anak mereka telah dirasuk jin memanggil paderi kristian untuk mendoakan anak mereka supaya pulih eperti bayi normal.
Berita ini telah sampai kepada seorang jiran yang telah dating dan menterjemahkan kata-kata Sharifuddin dalam bahasa arab. Sejurus selepas itu, ibu bapanya memeluk islam. Setelah berusia satu tahun Sharifuddin boleh bertutur dan member ceramah di dalam bahas arab.
Setelah umurnya mencecah lima tahun beliau dibawa serata dunia untuk member ceramah agama. Pada usia sebegitu muda, beliau boleh bertutur dalam bahasa Inggeris, Itali, Perancis, arab dan Swahili dengan baik. Salah satu peminatnya yang setia adalah Presiden Libya, Muamar Guadafi.
~islam agama fitrah manusia..islam itu tunduk dan patuh pada perintah dan larangan tuhan..maka siapa yang menurut apa yang benar2 dimaksudkan dengan islam disini barulah dia digelar sebagai muslim..peredaran malam dan siang juga muslim..pergerakan planet2 pada orbitnya juga dikatakan muslim..peredaran darah dan degupan jantung dalam diri manusia juga adalah muslim..kerana apa??..kerana semuanya bergerak dan beredar menurut ketetapan Illahi..inilah sunnatullah…lalu dimanakah kita??..adakah benar kita ini muslim..apatah lagi mahu digelar mukmin..mari sama2 kita muhasabah diri kita..semoga entry kali ini bermanfaat untuk yang membaca..ameen~

Wednesday, July 7, 2010

Islam pilihan saya!!


Astaghfirullah..Maafkan aku kawan2 aku tidak mampu mengajak kalian bersama2 dengan ku..bersama membina satu barisan seperti yang disarankan dalam Kalamullah yang suci (AsSoff; ayat 4)…atau mungkinkah aku akan disoal olehNya di hari perhitungan kelak seperti yang dijanjikan dalam surah AdzZukhruff; ayat 67..ighfir zunubi ya rabb..

Alhamdulillah..kubangga denganmu wahai sahabat..keteguhan dan kekuatanmu menghadapi arus kehidupan..merentasi segala rencana musuh2 mu, jua musuh2 islam..doakan ku agar aku diberi kekuatan dan ketabahan seperti kalian..
Ya zaljala li wal ikram…amitna a`la diinil Islam..
Aku ini kerdil dihadapanMu..aku ini hina ya Allah..aku ini sering bergantung padaMu.. aku ini tidak mampu teruskan hidup tanpa petunjukMu ya Allah..namun aku bersyukur..dengan Islam..aku ada matlamat..dengan islam aku ada manual hidup..dengan islamlah Manusia yang dari setitis air mani yang hina..kemudian menjadi mulia..hanya kerana ISLAM..ya..ISLAM..tiada agama yang tinggi selain islam “al-Islamu yu`la wa la yu`la `alaihi”

Sahabat2..siapa kita ini??,,islam kah kita seperti yang dituntut..wajarkah kita digelar muslim??..apakah maksud muslim??..tahukah kita??..kita ngaku kita muslim..kita ikrar saban waktu pada yang maha Esa..”inna solati wa nusuki wa ma yahya wa mamati LILLAHIRABBUL`ALAMEEN”.. sesungguhnya..solatku, hidupku..dan matiku hanya untuk Allah, tuhan sekalian alam.
Islam pilihan saya??..mengapa?
Jum kita singkap kisah2 berikut

1)Muhammad Ali-Legenda Tinju Dunia
Muhammad Ali dilahirkan di Louiville Kentucky, Amerika Syarikat pada 17 januari 1942. Nama kristian beliau adalah Casscius Marcellus Clay dan beliau menukar namanyap Muhammad Ali selepas menyertai . Nation of Islam yang pernah mendakwa Malcolm X sebagai nabi di amerika. Ali kemudian mengubah pendiriannya dan menjadi seorang ahli sunnah wal jamaah.
Baginya Islam adalah agama yang benar, namun isu beliau memeluk islam menjadi kontroversi apabila penganjur pertandingan tinju masih menyebut nama beliau sebagai Casscius Clay. Ali enggan masuk ke ke gelanggang sehingga beliau dipanggil dengan nama Muhammad Ali.
Beliau bersara dari sukan tinju pada 1981 dengan mencatat rekod 56 kali menang dan 5 kali kalah. Apa yang pasti, beliau yang kini berusia 68 tahun ialah seorang lagenda tinju dunia. Beliau ialah muslim pertama menjadi peninju dunia yang terkenal seluruh dunia.

2)Yusuf Islam- janji penyanyi rock kepada tuhan
Pada 1979, Cat stevens yang kini dikenali sebagai Yusuf Islam berdepan dengan maut apabila kakiya mengalami kekkejangan sewaktu mandi dipantai. Cat Stevens penyayi rock yang dianggap sebagai bapa rock n roll bebisik didalam hati, jika tuhan menyelamatkannya dia akanbekerja untuk tuhan. Sejurus selepas itu ombak besar dating dengan tiba-tiba dan menghanyutkannya ke tepi pantai. Beliau cedera dan terpaksa dimasukkan ke hospiutal, adiknya yang baru balik dari Palestin telah menghadiahkan sebuah buku terjemahan al-Quran. Beliau membacanya dan mendapat hidayah untuk memeluk islam.

3)Yvonne Ridley –terpesona dengan al-Quran
Yvonne Ridley adalah wartawan british yang lantang menghentam Islam menerusi hak kebebasan wanita. Beliau memasuki Afghanistan secara haram dengan memakai burka selepas permohon visanya ditolak beberapa kali. Beliau menjadi masyhur setelah diculik pihak Taliban kerana menegsyakinya seorang perisik…
….mata dah nagantuk..insyaallah saya sambung crite ini jika diizinkan esok…selamat malam..=)