Tuesday, July 13, 2010

Sembah Kaabah?



Menjawab persoalan saya..yang sepatutnye saye tujukan ke blog encik voltox nie…cam bese laa.. ”you ask..you suffer”..hehehe..ayat famous mase amek subjek biostatistic..
Nie saye jumpe dalam buku 20 pilihan lazim tentang ISLAM (Dr. Zakir Abdul Karim Naek)
Memandangkan orang islam mengharamkan menyembah berhala, mengapakah orang islam menyembah dan tunduk kepada kaabah?…nie soalan yang biase kite dengar kan?
Jawapan nye.. kaabah adalah kiblat, iaitu arah yang dihadap apabila orang islam menunaikan solat. Penting untk dinyatakan, sungguhpun orang islam menghadap kaabah semasa solat, mereka tidak menyembah kaabah. Orang islam menyembah dan tunduk hanya kepada Allah (SWT)
“sungguh kami(sering) melihat mukamu menengadah ke langit, maka sungguh Kami akan memalingkan kamu ke kiblat yang kamu sukai. Palingkanlah mukamu ke arah masjidil-haram. Dan dimana saja kamu berada, palingkanlah mukamu ke arahnya” (al-Baqarah 2:144)
- Islam menganjurkan perpaduan
- Kaabah terletak di tengah peta dunia
- Tawaf mengelilingi kaabah menandakan satu tuhan

3 comments:

voltox said...

pertama sekali..jangan la rasa suffer..=p

bila awk sebut nama Dr Zakir Naik..sy pun baru teringat yg sy pernah terbaca pasal ni..sy ada bukunya rupanya..hehe..nipis je..'20 most common question about Islam'..apa pun banyak2 terima kasih sebab berkongsi..jasamu dikenang..eheh

konsep kesatuan mmg sentiasa ada dalam Islam kan..

@inuRisLaM said...

hehehe..maaf ler cikgu voltox..sekali sebut macam botox..gurau je..actually xdelah suffer..juz teringat ayat tue mase zaman muda2 dlu..tapi ayat nie xleh set kat mind..nanti boleh myebabkan kita xmau bertanya..cume kene pikir dlu sebelum bertanye kot.

sebenarnye panjang lagi crite sal tajuk nie..tapi xlarat nak tulis..
saye nye buku nie edisi malay punye..encik voltox bleh lah translate kan ke dalam english version plak

sYaMi-Satu Penjuru said...

nape voltox dpat name cikgu?

tak pueh hati tu..haha...

hasanah, laaratkan menulis, kan tak rugi.. =)
sya tak terdedah sgt dgn soklan2 camni, kurang ke kuliah, huhu..

nway,proud of u..