Friday, April 15, 2011

makanan kita


Pagi Jumaat, pagi yang menggembirakan, penghulu segala hari, banyak amalan sunat kite leh buat...dan macam biasa kami berempat sampai ke tempat kerja paling lewat pun awal 10 minit..hehe...sampai2 je...perkara pertama yang kami buat adalah meng"on" kan laptop kami dan mula meng"online"....hehe.....dah puas mengonline barulah kami start kerje2 kami...inilah rutin harian kami...=)

pagi ni cam bese ana bkak laman sesawang kesayangan ana...hehe...ada plak sorang hamba Allah bg soalan kat shout box...trimekasih ats soalan enti/a, ana try menjawab sebaik dan semampu ana...soalannya: enti ambil bahagian pemakanan kn.. nak minta commen tentang makanan fast food atau burger dan hotdog.. bagus ke dan manfaat ke...

erm....mencabar gak soalan ni..sebelum tu kan, ana nk kongsi satu kalam tuhan :


Surah Al Ma’idah Ayat 88.


MAKSUDNYA:



”Dan makanlah makanan yang halal lagi baik dari apa yang Allah Telah rezekikan kepadamu, dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya.”



Allah sayang kita, sebab tu Allah dah pesan kat kite makan yang halal lagi baik...apa tujuan pesanan Allah ni?...Allah nak lihat kite jaga kesihatan kita, jaga anggota badan yang Allah pinjamkan dgn sebaiknya...kemudian gunakanlah ia ke jalan yg dikehendakiNYA..=)

erm...kirenye soalan enti/a ini ana kongsikan untuk pembaca yg lain ye...

pertama sekali berkaitan dgn fast food.. setakat pengetahuan ana yg cetek ini...pemprosesan fast food ini agak membahayakan...advantage nye memang dy akn faster kan lg masa kte sbb name dy pun fast food kan ....tp sbnarnye dy memberi effect jangka masa panjang....biasanya fast food, comfirm2 dia tambah preservative, preservative ni fungsi dy untuk bg makanan tu tahan lama (extend shelflife)... contoh preservative yg bese org letak ialah Calcium Propionate, disodium EDTA.. Chemicals ni bukanlah nutrien dan dy tak menyumbang langsung untuk kesihatan kite. 

keduanya berkaitan Burger dan Hotdog... 
burger dan hotdog ni besenye dy amek dari daging yg kat bhgn2 yg tak digunakan lagi contohnya kat bahagian bone, dan proses pembuatannya ditambah dgn colorant..sbb tu nampak merah dan sedap je kan..erm..yg hotdog ni plak..byk isu nye...ana sndri pun dah tak makan ape jenis hotdog sekalipun... lagi satu biasa org buat hotdog mengggunakan surimi... surimi ni adalah satu bahan yang digunakan untuk bg rasa yg sama dgn original perisa dy and mostly digunakan utk bg dy bentuk..tu yg dy jd bentuk kenyal dan lawa tu kan..byk org kaitkan ianya dgn penggunaan platelet darah... yg ini ana tak sure kesohihannya..tp ape2 pun ia dah menjadikan syubhah pd ana.. 

Setakat inilah secara ringkasnya boleh ana terangkan.. hope dapatlah view nye.. sama ada bagus atau bermanfaat ke tidak, pada ana if ada pilihan lain, pilih lah makanan yg lebih baik... bukan apa, kita try mkn ikut sunnah, banyak orang sekarang beriya-iya nak buat ibadah ikut sunah, tapi kite lupe bab makanan ni..makanan pun perlu lah ikut sunnah...btul tak?... perincian tentang pemprosesan dan penggunaan bahan-bahan dalam makanan tersebut  ada huraiannya lagi.. insyaAllah, ada masa ana cuba tuliskan.. wallahua`lam.

No comments: