Saturday, October 2, 2010

Janganlah kamu menghampri Zina



“nape mate ustzh merah?...ustzh buat ape sampai jadi merah?” soal si anak murid… “ye ke?..mate cekgu merah ke?”.. “mungkin cekgu ngadap laptop lame sangat agaknye”… “ ooo…cekgu tengok facebook eh?” Teka si anak murid.. “eh… cekgu buat kerje la..cekgu nak kene siapkan report research cekgu” jawapan spontan ku.. kejap dipanggilnye cekgu.. kejap dipanggilnye ustazah.. tapi aku tetap bahasakan diri dgn cekgu..x layak rase nk gelar diri ustazah.. walaupun memberi maksud yang same..tapi rase macam ada kelainan.. erm… terlintas difikiranku.. pelajar sekolah sekarang.. facebook pun dah pandai.. dunia tanpa sempadan.. seorg daie perlu lebih kreatif.. perlu ikut rentak dan demand mad`u nya… cara yang terbaik adalah kita perlu memahami org lain sebelum kita mahu diri kita difahami..teringat kata2 seorang senior ketika aku baru mengenal erti hidup dalam usrah sebenar.. “seorang naqibah perlu ada dalam diri untuk sanggup berkorban..kalau anak buah buat silap..kita x boleh salahkan mereka..kite cek balik diri kita..sebenarnya kita lah yg silap…. Kalau kita nak mereka berkorban untuk kita..kita lah yang perlu berkorban untk mereka terlebih dahulu…
Di hari yang lain pula…
“ustazah..boleh ke kalau kite ade perasaan terhadap org lain yang berlainan jantina dgn kita?”.. gaya ayat berkias.. “ape dia ea?...owh…maksud awak macam couple ke?”aku bertanya kembali ..ade ke patut, tgah bace2 quran tibe2 tanye soalan camnie… dah penat mengaji agaknye... takpelah tak boleh nak marah sangat mereka nie…nanti mereka rasa jauh dengan kita…lagi susah kita nak nasihat dia…erm…alamak dah lame x sentuh bab2 nie..nak jawab ape eh.. “couple couple nie x boleh…Allah x bagi kite berdua-duaan dengan yg bukan mahram..awak bace al-Quran kan.. dalam al-Quran Allah ada bgtau La taqrabu zina maksudnya jangan kamu menghampiri zina… cekgu tekankan kat sini menghampiri zina… memang la awak x berzina..tetapi berdua-duan, selalu fikir dan ingat ke makwe awak tu..kire dah menghampiri zina..ia boleh mengotorkan hati awak…” ayat simple yang mampu aku jawab bagi level seorang budak tingkatan 1… erm..soalan2 diorang kadang2 menegur diriku juga.. adakah patut aku tak ingat ayat tadi tu dalam surah apa…nak beri huraian panjang lagi la…ighfir zunubi ya Allah…banyak rupenye aku tak tau… tapi Alhamdulillah itulah ayat yang pernah arwah ayahku pesan..sampai sekarang Alhamdulillah..aku masih dapat menjaga diriku daripada bercouple.. dan di kesempatan ini try2 surf kat internet tentang huraian ayat tadi..jom bace…;)

klik kat sini : Jauhilah Zina Wahai Dua Anak Manusia

7 comments:

seorg shbt..? said...

pandanganku..kalau dibelek-belek kembali soalan anak murid tu, mungkin patut dibezakan "ade perasaan" dgn "bercouple"..bukankah perasaan tu fitrah? dan couple tu jugak mempunyai definasi yang luas.malah pasangan yang sudah berkahwin juge dikatakan couple.tetapi amat sukar jika sudah punya perasaan tetapi tidak dapat bermujahadah kerana lemahnya iman dan ceteknya cinta pada Dia yg Utama. ya, tetapi merujuk situasi dirimu berhadapan dengan anak murid sebegitu jawapan begitu mungkin yang terbaik..owh ya, cinta juga adalah perasaan yang indah kerana ia adalah anugerah Ilahi.
maka, dengan itu aku cintaimu wahai sahabatku..cewah..ha3

seorg shbt..? said...

owh ye.."ha3" tu gelak bahagia bukan gelak yg main2..ku serius bila berbicara soal cinta&perasaan..cewah..(lagi xtahan)

@inuRisLaM said...

seorg shbt...
bagus juge pandangan kamu ye..saye setuju...jadi if ade idea yg lebih baik maka maklumkan daku...
melihat pada situasi pelajar itu..memang dia sedang diuji dengan ramainya perempuan yang nakkan dia..ni dia ngaku sendiri lah..apekah nasihat terbaik yg boleh ku katakan..ape pandanganmu seorg shbt?..

ayat jiwang kamu memang buatku senyum lebar...sejak bilekah?...labuhkan cintamu pada ya Hayyun Ya Qayyum.. pemilik cinta sejati..kerna pasti cinta itu akan terbalas..=p

soalan cepu emas dari ku kepada seorg shbt..."adakah kamu mencintai ku?"..(saje nk uji kamu)...haha

Noorain said...

Fuh, tertarik dgn setiap kata2 seorang sahabat..hebat-hebat..kawan sape la nih..hehe~

seorang sahabat, hasanah je ke, saya, x cinta ke??? hahah~

@inuRisLaM said...

owh ye...kamu ade bgtau yg kamu mencintaiku...jadi dgn rela aku ingin maklumkan pada mu wahai sahabat yg aku jua mencintaimu..mari same2 kite saling mengingati dan saling membantu untuk mengejar cinta Allah...agar kite same2 bertemu di syurgaNYA

"Teman-teman karib pada hari itu saling bermusuhan satu sama lain, kecuali mereka yang bertakwa" (Az-Zukhruf: 67)

"YA Allah suburkan rasa cinta kami padaMu..dekatkan hati kami padaMU..berilah kekuatan kepada kami untuk terus mentaati segala suruhan dan laranganMU"

@inuRisLaM said...

Noorain...
jangan lah jeles...

@inuRisLaM said...

" dan janganlah kamu mendekati zina; (zina) itu sungguh suatu perbuatan keji, dan suatu jalan yang buruk" (17:32)