Wednesday, October 13, 2010

muslimah kah kita?

Astaghfirullah..ya Allah ampunkan dosa hambaMu yang hina..sering lalai dan leka…setelah berjam lamanya mengadap skrin laptop..hajat ingin melunaskan sedikit lagi chapter 4 thesis ku..tapi tidak juga kesampaian…sedikit ruang yang ada ini..sebelum ku tunaikan janji dengan sahabatku untuk keluar membeli hadiah perkahwinan kenalan kami…tanganku bergerak laju me”nype” dan klik artikel2 dalam iLuvislam…ya rabb…sungguh tersedar dgn karya2 nye…aku ditegur secara tidak sengaja…tentang “gambar muslimahkah ini"… hanya sekerat Cuma membaca nya aku terus bertindak untuk men”delete” gambar yang pernah aku letakkan untuk entry aku tentang “sifat orang cemerlang”…paparan gambarku harus ku buang…maaf ea sahabat2…sebagai muslimah…kita harus jaga diri kita…jangan sewenag2nye paparkan gambar kita melainkan untuk keperluan tertentu sahaja..yang ku maksudkan disini mungkin dibenarkan dari sudut siasah..tapi untuk saje2..baiklah tidak perlu…so aku “delete”…tentang hukum bab ni..ada sape2 nak bg pendapat..tafadhal…ana alu-alukan…dan sangat mengalu-alukan


5 comments:

Thaqifah said...

Salam,

Mudahan ramai muslimah yang kat luar dapat baca entry yg ini.. Dulu penah jgk tanye kat mak ana knp tak leh gantung gambar kat rumah, mak ana jwb senang je
Ada hadith menceritakan bahawa malaikat Rahmat bagitahu kepada Nabi Muhammad SAW,bahawa mereka para malaikat, tidak akan masuk ke dalam rumah yang ada anjing dan gambar..!, maka rugilah kita jika kerana perhiasan yang takde faedah menghalang Malaikat Rahmat memasuki rumah, lalu hilanglah keberkatan hidup..
So, baru ana faham knp tak blh nak gantung gambar kat rumah..
Tapi hari ini situasi dah berbeza.. Ramai org letak gambar di dalam web2 sosial.. Soal nie tanye kat mak die tak dpt jwb dgn smprna plk,die just bgtau, klu yg gurl mmg xelok la, sbb hijab.. Tp ana kene tanye kat ustaz la nmpk nye perkara ni.. Huh!

sYaMi-Satu Penjuru said...

ni pembawakan dan cara masing2...
...=) suka bertanya dahulu si pemilik sebelum meletakkan gambar..
...=) suka me'edit' dahulu sebelum si pemilik terdedah auratnya.

apapun duhai Thaqifah, sYaMi rasa tak mengapa meletakkan gambar di rumah, asalkan niatnya bukan memuja. I've lots in my house, graduate picts. Di laman web sosial, sebaiknya hindarkan, lagi-lagi yang mampu disalahguna. sYaMi pun add, delete, add, delete, dlete.. last skali sebab kawan2 suke sgt upload gambo sYaMi, sYaMi sorok and setting album tag tu buat utk personal view aje.
Apapun! semoga semuanya masih dibawah lindungan rahmatnya.insyaAllah.

@inurIsLaM said...

syukran jazilan atas pandangan kalian...mari sama2 kita berlapang dada...kita terima semua pendapat org..atau dalam teknik perbincangan kita mulakan dengan menggunakan topi hijau...

pada pandgn saya ada baiknya kite rujuk kembali fiqh awlawiyat...saya ade buku ni..penulis Syeikh yusuf al-Qardawi..tapi sampai skrang x abes2 lagi baca...dalam fiqh awlawiyat..kita refer pada maqasid syariah iaitu
1. menjaga agama
2. menjaga jiwa
3. menjaga akal
4. menjaga keturunan
5. menjaga harta

kita refer juga kemaslahatan mana yang lebih besar..jika bertembung maslahah dan mafsadah...seharusnya yang membawa kemaslahatan yang dipilih...jadi cube cek smula tentang gambar2 yang kita paparkan di alam maya..esp muslimat..=)

ini pendapat saye..if ada yang nk bagi pandangan lagi silakan..

Fiqh awlawiyat dalam Islam said...

@inuriSLaM....
ana link kan sedikit coretan berkenaan fiqh awlawiyat...tapi kalau ikut sebenar huraian dalam buku tu panjang lagi...lagi best kalau kita bace sendiri buku..moge2 boleh jadi panduan utk kita lebih memahami bagaimana manual hidup kita yang sebenar

(One) SiTi* said...

Salam,

terima kasih utk link fiqh awliyat tu..